Dette indlæg, om udvikling af faglighed, er skrevet af en studerende fra EDP uddannelsen.
Ansvar, valg og frihed.
Jeg er ansat som social faglig medarbejder i Kommunalt regi, hvor jeg har samtaler med borgere, der grundet psykiske og ofte sociale udfordringer er uden for arbejdsmarkedet. Målet er at de gennem individuelle samtaler og gruppeforløb, kommer tættere på arbejdsmarkedet igen.
For at forøge mine kompetencer og derved tilføre de individuelle samtaler en større faglig kvalitet, meldte jeg mig til uddannelse ved EDP instituttet i Kolding.
Min oprindelige plan var egentlig, at blive eksistentiel coach, men i løbet af 2. år fandt jeg ret hurtig ud af, at jeg ville noget mere, og er nu i gang med 3. år til eksistentiel dynamisk psykoterapeut.
Da jeg startede på uddannelsen, var mit primære fokus på udvikling af den faglige kvalitet, indtil jeg opdagede den enorme kraft, der ligger i den personlige udvikling. Jeg opdagede, at faglighed er betinget af en personlig udvikling, særligt i den eksistentielle tilgang.
Og det har særligt været den personlige udvikling, som har været i fokus, hvilket giver rigtig god mening, når jeg ser tilbage. Fagligheden skabes sammen med den personlige udvikling, og bliver et udeleligt hele. For at opbygge fagligheden må fundamentet være på plads.
Jeg har altid har oplevet mig selv som et sundt og fornuftigt menneske, der kan klare sig selv og diverse udfordringer i livet. Men jeg har fundet ud af, at det kan gøres på en nemmere og mere tilfredsstillende måde. Jeg har gennem de 3 år på uddannelsen oplevet en spirende følelse af frihed gennem en større bevidsthed om min måde at være i verden på, og især ved at forholde mig til mine valg i det, og tage et bevidst ansvar for det.
Derfor har nogle af uddannelsens grundindstillinger, nemlig Ansvaret, valget og friheden, en særlig betydning for mig.
Ansvaret er centralt i den eksistentielle tilgang. Det er en grundlæggende tro på eller overbevisning om, at mennesket er i stand til at tage ansvaret på deres måde, træffer sine valg, og har friheden til det, og ved det.
Grundindstillinger er ikke en metode eller en rolle, som kan tages frem i en faglig sammenhæng.
Grundindstillingerne er netop grundlæggende – det er et menneskesyn.
Jeg har gradvist lært mig, at tage mere og mere ansvar for mig, og mærket befrielsen ved at ryste en til tider tyngende offerrolle af mig. Jeg har mærket effekten af, at tage styringen over mit liv og forkaste illusionen om at leve efter, hvad jeg tror, er omgivelsernes forventninger og dermed forsøge på at tilpasse mig på en utilstrækkelig måde.
Jeg oplever en tydelig forskel i min måde at forholde mig til begrebet ansvar på, fra før til nu.
Det er faktisk meget mere anstrengende, når jeg ikke tager ansvar, og mærker nu ret hurtig, når jeg ikke gør, da det føles ufrit og tungt.
Efter at jeg nu forstår hvad det vil sige, at tage ansvar for mit eget liv, og især mærket effekten i mig selv, oplever jeg, at det er blevet nemmere at udfordre den anden til at tage ansvar for deres eget liv på sig.
Min nye bevidsthed bevirker, at jeg ikke tager ansvaret for eller fra borgerne, og har erfaret det forunderlige og samtidig ganske simple – borgerne tager ansvar fordi de kan og vil, især når de mærker den befrielse, der ligger i det.
Derfor giver det rigtig god mening, at det starter i en selv, hvis man vil hjælpe andre mennesker til, at finde deres eget ståsted og frihed til at træffe deres valg.
For mig giver det i det hele taget god mening både menneskelig, økonomisk og samfundsmæssigt.